Zeytinyağında büyük tuzak! Uzmanından ‘sağlığınızdan olmayın’ uyarısı

Hileli Gıda Enflasyonu Türkiye’yi Etkiliyor

Türkiye, yüksek enflasyonla birlikte hileli gıda enflasyonu da yaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, sucuktan ete, peynirden çaya kadar sürekli taklit edilmiş ya da tağşişli (katkılı) ürünlerin listesini yayımlıyor. Zeytinyağı da son zamanlarda bu listede yerini aldı.

Zeytinyağındaki hilenin nasıl anlaşılacağını öğrenmek için Balıkesir Edremit’te beş nesildir ailesine ait asırlık zeytinliklerde üretim yapan Lavinya Zeytinyağları’nın sahibi Gülistan Beste Acar ile konuştuk.

“Bizim Kaz Dağları’nın eteğinde, diğer gerçek üreticilerin ise Çanakkale’den Mardin’e kadar Ege, Akdeniz ve Güneydoğu’nun dört köşesinde elde ettiği bu yağın her damlası kadim topraklarımızın bereketini simgeler. Saygı duyulması gerekir,” diyen genç üretici, sorularımıza şu yanıtı verdi:

Katkılı Zeytinyağı Nasıl Belirlenir?

Tağşiş yapılmamış (başka yağ katılmamış) zeytinyağı almak için öncelikle, başta TARİŞ olmak üzere inceleme yapma yetkisi olan laboratuvarlardan alınan analiz raporunu sunabilen firmalar tercih edilmeli.

Besin değeri yüksek olan soğuk sıkım ve sızma zeytinyağları için sahteciliğe karşı raporda bakılması gereken 5 tahlil var:

  • Serbest yağ asidi oranı: Bu oran Türk Gıda Kodeksi’nde 0.8 olarak belirlenmiş. Bu değerin altındaki her oran, yağın kalitesini gösterir.
  • Sterol oranı: Kolesterolü düşüren, kalp sağlığını koruyan yağdaki en önemli enzimdir. Gıda Kodeksi’ne göre kaliteli bir zeytinyağında Sterol oranı 1000 ve üzeri olmalıdır.
  • Enitrodiol oranı: Bu enzimin oranını gösterir. 4.5’in altındaysa yağın kalitesinin ve saflığının göstergesi sayılır.
  • ECN 42 testi: Zeytinyağındaki karbon zinciri uzunluğunu tespit eden bir analizdir. Gıda Kodeksi’ne göre 0.2 değerinin altında olması gerekir.
  • Stigmastadien analizi: Gıda Kodeksi bu değeri 0.05 olarak belirlemiştir.

(Gülistan Beste Acar)

Sağlık Açısından Tahlilde Bakılması Gereken Kalemler Nelerdir?

İlk sırada Palmitoleik Asit oranı gelir. Bu asit kalbimizi (kardiyovasküler sistemi) destekler, bağışıklığı güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir.

Gıda Kodeksi’ne göre kaliteli bir zeytinyağında bu oran 0.3 ile 3.5 arasında olmalıdır. Edremit yağlarında bu oran 0.5 ile 2 arasındadır.

Bunun dışında zeytinyağının büyük bölümünü oluşturan Oleik Asit oranına bakılmalı. Bu, beyindeki ana Omega 9 yağ asididir.

Zeytinyağındaki Kampesterol, kolesterolle mücadele eder. Stigmastenol, hücre zarlarını korur. Siltosterol, kolesterol seviyesini düşürür. Brassicasterol ise kansere karşı koruyucudur.

Katkısız Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Çok sayıda bilimsel araştırmanın ortak sonucu şudur: Zeytinyağı, kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur, kalp hastalığı riskini azaltır.

Damar sağlığını iyileştirir. Antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını azaltır; yaşlanmayı yavaşlatır, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyip yayılmasını önleyebilir.

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Sindirim sistemini destekleyip safra salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır.

Polifenolik bileşikler sayesinde stresi azaltır, beyin sağlığını destekler. Hatırlama, odaklanma ve düşünme becerilerini iyileştirir.

Ayrıca cilt üzerinde nemlendirici etki gösterir. İçeriğinde A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Yara iyileşmesini destekler, güneş hasarını azaltır, akneye karşı etkilidir.

Related Posts

Ne yoğurt ne de süt: Tam 22 kat fazla kalsiyum içeriyor, kemikleri çelik gibi yapıyor

Kemik sağlığını korumak isteyenler için dikkat çeken bir alternatif ortaya çıktı. Sütten 22 kat fazla kalsiyum içeren bu meyve tam bir kalsiyum deposu olmakla beraber, kemik erimesi hastalıklarına karşı etkili bir bitkisel seçenek olarak öne çıktı.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında tespit edildi: Ölüme kadar götürüyor

Zayıflamak isteyen çok sayıda insanın internetten satın alarak kullandığı ilaçta sağlığa zararlı ‘sibutramin’ tespit edildi.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır?