Yeni araştırmanın şaşırtıcı keşfi: Güllerin atası aslında sarı mıydı?

Yapılan son araştırma, güllerin kökeni hakkında şaşırtıcı bir keşfe ışık tuttu: İlk güllerin sarı renkte olduğu ortaya çıktı!

Pekin Ormancılık Üniversitesi’nden Profesör Chao Yu liderliğindeki bir ekip, Rosa persica adı verilen çöl türünün genomunu analiz ederek modern güllerin evrimsel geçmişine ışık tuttu.

Araştırmaya göre, bu atasal türün yapraklarında leke yoktu ve çiçek yapısı oldukça basitti. Daha karmaşık yapılar, çift sıra yaprakçığın nadir mutasyonlar sonucunda oluşmasıyla gelişti. Kırmızı ve pembe güllerin insanlar tarafından tercih edilmesiyle yaygınlaştığı ve beyaz güllerin daha erken evrimleştiği belirtiliyor.

Geçmişte güller, genetik çeşitlilik açısından oldukça zengindi fakat tarım uygulamaları bu çeşitliliği azalttı. Endüstriyel tarım, gülleri hastalıklara ve iklim değişikliklerine karşı daha savunmasız hale getirdi. Doğal çeşitlilik azalırken, bazı vahşi türler ise genetik kaynak olarak çaprazlama çalışmalarında değerlendirildi.

Gül genetiği üzerine yapılan araştırmalar, bitkilerin evrimsel süreçlerini anlamamıza yardımcı olurken, gelecekte daha hastalıklara dayanıklı ve istenen özelliklere sahip türlerin yetiştirilmesini kolaylaştırabilir.

Güllerin Kültürel Değişimi

Araştırma, günümüzde güllerin kokularının geçmişe kıyasla çok daha az çeşitlilik gösterdiğini ortaya koydu. Yetiştiricilerin hastalık direnci ve uzun ömür gibi özelliklere öncelik vermesi, doğal kokuların azalmasına neden oldu.

Ayrıca güllerin kültürel sembollerinin de değiştiği belirtildi. Örneğin, sarı güllerin kıskançlık ve sadakatsizlikle ilişkilendirilmesi, toplumların güllere yüklediği anlamların zamanla değiştiğini gösteriyor.

Bilim insanları, güllerin hala doğada genetik açıdan zengin olduğunu ve bazı özelliklerin geri kazanılabileceğini düşünüyor. Koruma çalışmalarının genetik çeşitliliği sürdürülebilir kılacağı vurgulandı. Gelecekte, güller istenilen renk ve dayanıklılık özellikleriyle yetiştirilebilir.

Bu araştırma, güllerin evrimsel süreçleri hakkında önemli bilgiler sunarken, gelecekte bitki genetiği çalışmalarına yön verebilir. Araştırma, Nature Plants dergisinde yayınlandı.

Related Posts

LG, yeni nesil taşınabilir monitörünü tanıttı!

LG, akıllı monitör serisini yeni Smart Monitor Swing modeliyle genişletiyor. Taşınabilir kullanım deneyimini merkeze alan yeni model, küçük tekerleklerle donatılmış özel bir stand üzerinde geliyor. Marka, bu tasarımda daha önce piyasaya sürdüğü …

Oblivion Remastered, rekor sürede 4 milyon oyuncuyu geçti

Bethesda Game Studios, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered’ın çıkışından sadece beş gün sonra 4 milyon oyuncuyu geçtiğini duyurdu. Oyun, 21 Nisan’da PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC (Steam ve Microsoft Store) ve Xbox Game Pass’te çıkış …

Galaxy Z Fold 6 rakibi vivo X Fold 4 için geri sayım: Neler sunacak?

vivo, katlanabilir telefon pazarındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Çinli üretici, bu kapsamda yakında X Fold 4 modelini piyasaya sürecek. Son gelişmeler ise telefonun teknik özellikleriyle ilgili yeni detayları gün yüzüne çıkardı. Peki …

Hayatla bağlantınız kesilmesin: Afet anlarında yanınızda olması gereken teknolojik ürünler

Geçtiğimiz gün İstanbul ve çevre illerde hissedilen deprem, hepimize bir gerçeği yeniden hatırlattı: Afet anlarında en çok ihtiyaç duyulan şey, sevdiklerimize ulaşabilmek… Ancak bu temel ihtiyacın karşılanabilmesi, teknolojik cihazlarımızın çalışır …

Şu ana dek One UI 7 güncellemesi alan Samsung modelleri!

Samsung, 7 Nisan‘da One UI 7 güncellemesini dağıtmaya başladı. Güney Koreli marka bölgesel bir dağıtım planı benimserken, kullanıcıların aklında hangi modellerin güncellemeyi aldığı yönünde bir soru işareti söz konusu. İşte şu ana dek One UI 7 alan …

ABD’de satılan iPhone modelleri Hindistan’da üretilecek

ABD’li firmaların yıllardır üretimi Çin’den başka ülkelere kaydırma çabası henüz tam anlamıyla sonuç verebilmiş değil. Apple en azından ABD’de satılan iPhone modellerinin Çin dışında üretilmesini sağlamak istiyor.  iPhone tarihinde Hindistan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir