Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Gebelikte Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminin Önemi

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) VM Medical Park Florya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığını söylüyor. Bu nedenle kurban eti tüketimine hamilelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Gebeler taze kesilmiş kurban etini tüketmemelidir. Eti en az 1 gün dinlendirmeliyiz. Çünkü taze kesilmiş etlerin sindirimi zor olabilir ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, etin iyi pişmesinin önemini vurgulayarak, “Çünkü iyi pişmemiş etlerde ‘toksoplazma gondii’ dediğimiz bir parazit enfeksiyonu olabilir. Bu da gebelikte hem gebeye hem bebeğe zarar verebilir. Dolayısıyla etin çok iyi pişirilmesi gerekiyor.” açıklamasını yapıyor.

Hamilelerin eti yağlı kavurma, kızartma gibi tüketmemesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Çünkü bunlar yağlı gıdalar. Gebelikte sindirim problemleri sık görülür. Bu yüzden haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Ayrıca eti saklarken de çok dikkatli olmalıyız. Eti uygun koşullarda ve buzdolabında saklamalıyız. Bir kez çıkardığımız ve dondurup çözdürdüğümüz eti bir daha asla dondurmamalıyız. Hamilelere kurban etini günlük ortalama 100 gram olarak porsiyon şeklinde tüketmelerini öneriyoruz.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, hamilelerin etin yanında C vitamini miktarını artırmasının önemli olduğunu, ayrıca günde 2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini kaydediyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sehtap Nazlı Kılıç Çetin ise hamilelerin Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin oldukça zayıfladığını belirten Çetin, yeni kesilmiş etlerde mikrobiyal ve paraziter yükün fazla olduğunu vurguluyor.

Çetin, kırmızı etin hamilelik dönemi için önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et hamileler için protein açısından çok kıymetli bir kaynaktır. Ayrıca B12 ve çinko gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Dolayısıyla haftada 2-4 kez kırmızı et tüketimi öneriyoruz.” diyor.

Dinlenmemiş, taze kesilmiş etlerin mikrobiyal yükü fazla olduğunu belirten Çetin, “En azından 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi daha uygundur. Gebelikte genellikle etler iyi pişirilmelidir ki toksoplazma, listeria gibi enfeksiyonlardan uzak kalalım. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemleri değişmez. Normal zamanda olduğu gibi haşlama veya ızgara tercih edilmelidir.” açıklamasını yapıyor.

Çetin, bayramda hamilelerin günlük et tüketimini 90-120 gram arasında tutmalarının önemini vurgulayarak, “Fazla tüketim doymuş yağ alımına neden olabilir ve kilo artışını tetikleyebilir. Kurban etini haşlanmış veya ızgara olarak tüketmelerini öneriyoruz. C vitamini açısından zengin besinlerle tüketmeleri önemli. Su tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor ancak yemek esnasında su içmemeleri önerilir. Fazla su tüketimi sindirim problemlerine neden olabilir.” diyor.

Bayramda hamilelerin sütlü tatlı tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Çetin, şerbetli ve yapay tatlandırıcılı tatlılardan kaçınmalarını öneriyor.

Related Posts

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında tespit edildi: Ölüme kadar götürüyor

Zayıflamak isteyen çok sayıda insanın internetten satın alarak kullandığı ilaçta sağlığa zararlı ‘sibutramin’ tespit edildi.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?