CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP’den Zorunlu Eğitim Açıklaması: Eğitimdeki Değişiklik Endişe Verici

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı yönündeki iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde zorunlu eğitim süresini 2 yıla indirme tasarısını endişeyle izliyoruz. Bu değişikliğin, MÜSİAD’ın ‘zorunlu eğitimin istihdama engel olduğu’ açıklamasının hemen ardından gündeme gelmesi daha da endişe vericidir. Ayrıca, Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen’in yayımladığı saha araştırması da bu politika değişikliğinin bir sonucudur. Söz konusu araştırma, eğitim kalitesini öne çıkarmak yerine, çocukların işgücü piyasasına erken yaşta dahil edilmesini normalleştirmeye çalışmaktadır.”
  • Lise son sınıfın ‘gereksiz’ ilan edilmesi ve zorunlu eğitimin ‘istihdama engel’ olarak nitelendirilmesi, öğrencilerin üniversiteye veya iş hayatına hazırlanmalarının önünün kesilerek daha erken yaşlarda piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillendirilmeleri isteğini ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, çocukların haklarını göz ardı eden ve sermayenin taleplerini önceleyen bir bakış açısının tezahürüdür.
  • Önceliğimiz, çocukların eşit, nitelikli ve güvenli bir eğitim hakkına tam anlamıyla erişmesidir. Eğitim sistemi, piyasanın beklentilerine göre şekillendirilemez; kamu hizmetlerine ve çocukların çok yönlü gelişimine dayanarak yeniden yapılandırılmalıdır.

CHP, zorunlu eğitimin süresini kısaltma girişimlerinin çocuk işçiliğini arttırmayı hedeflediğine dikkat çekerek, bu yöndeki adımlara karşı çıkmaktadır. Emeğin ucuz ve güvencesiz hale getirilmesine yönelik talepler, çocukların eğitim hakkının önüne geçmektedir. Bu tür girişimler, çocukların geleceğinin riske atılması anlamına gelmektedir.

“Eğitimde Cemaat ve Vakıflarla Yapılan Tüm Anlaşmalar İptal Edilmelidir”

Zorunlu eğitimin kısaltılması, çocukları hem toplumsal yapılar içinde hem de üretim sektöründe cemaat ve tarikat yapılanmalarına açık hale getirecektir. Eğitimde meydana gelen boşlukların, gerici yapıların yayılmasıyla doldurulması kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, çocuk işçiliğini meşrulaştırmak, çocukları gerici uygulamalara maruz bırakmak ve anayasal olarak güvence altına alınan eğitim haklarını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir.

Çocukların geleceği için yapılması gerekenler açıktır: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçilerin ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve ücretsiz eğitim sağlanmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm anlaşmalar iptal edilmelidir.

Belirli kesimlerin çıkarları uğruna çocukların ve toplumun geleceğine ihanet edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan CHP, bu karanlık düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini belirtmektedir. Çocukların aydınlık bir geleceğe sahip olması için kararlılıkla ve umutla mücadele edeceklerini ifade etmektedir.

Related Posts

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

MEB DYK KURSLARI YAZ TAKVİMİ 2025 || Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek?

DYK kursları 2025 yaz takvimi açıklandı. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Temmuz ayında başlayacak ve ilan edilen takvim doğrultusunda tamamlanacak. Peki Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

15 Temmuz resmi tatil mi, ayın kaçına ve hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz’un resmi tatil olup olmadığı, hafta içine denk gelmesi dolayısı ile takip ediliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanlar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mevzuat bilgilerine yoğunlaştı. Bu sene salı gününe denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz yarım gün mü, hangi gün? İşte, o konu hakkında bilgiler…

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor