O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep Ayakkabı Tamircisi Cengiz Canday: “Mesleğimiz Yok Olma Noktasında”

Gaziantep’te Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti. Canday, tamir ücretlerinin işin türüne göre değiştiğini ve yeni ayakkabı fiyatlarının tamir taleplerini artırdığını dile getirdi.

Canday, yüksek ayakkabı fiyatlarının müşterileri tamire yönlendirdiğini söyleyerek, “Şu anda ayakkabılar pahalı olduğu için müşteriler tamirata daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeni ayakkabı fiyatları yüksek olduğu için tamirat işleri arttı. Artık insanlar ayakkabıyı tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Bu da ufak tefek işleri artırıyor. Ancak maalesef mesleğimiz zor durumda. Belki de son temsilcileriyiz. Toplum mesleğimizin kıymetini bilmeli. Belki de bu mesleği sürdürecek ustalar kalmayacak. Herkes çocuklarını yüksek eğitim almaları için teşvik ediyor, ancak zanaatlar da önemli. Toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi zanaatlara da ihtiyaç var. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil, genellikle 10 lira ile 300 lira arasında değişiyor” dedi.

‘MESLEĞİMİZE DEĞER VERİLMİYOR’

Canday, toplumun sadece akademik meslekleri önemsediğini, ancak zanaatların da önemli olduğunu vurguladı. “Toplum sanata ihtiyaç duyuyor. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi meslekler de gereklidir. Bizim işlerimiz de çok emek isteyen ve düşük ücretli işlerdir. Yurttaşlar da ayakkabılarını tamir ettirerek ömrünü uzatmak istiyorlar” diye konuştu.

Related Posts

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın zirvesinde

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1529 uçuşla nisan ayında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Savunma sanayiinde ihracat artışı sürüyor: Nisan verileri açıklandı!

Savunma ve havacılık sanayisinde nisan ayı verileri açıklandı. İhracattaki artış dikkat çekerken, yılın ilk dört ayında da benzer bir seyir izlendi.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

OPEC+, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, düşen fiyatlara ve zayıf talep beklentilerine rağmen, Haziran ayında üretimi günde 411.000 varil artırarak, üst üste ikinci ay petrol üretim artışlarını hızlandırma konusunda anlaştı.

40 gün içinde uçurum gibi fark: Borsada milyarlar buhar oldu

Yurt içindeki siyasi gerilim ekonomiyi alt üst etmeye devam ediyor. Bu durum ülkede yaklaşık 7-8 milyon kişinin birikimini değerlendirmek için kullandığı Borsa İstanbul’a da yansıdı.

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir