Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Gurme Tuzlar Yemeklerde Fark Yaratıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde üretilen 50 farklı tuzu inceledi. Ercoşkun, gurme tuzların yeni bir trend haline geldiğini belirtiyor.

Ercoşkun’un tuz uzmanı olarak yaptığı açıklamaya göre, gurme tuzlar sadece lezzet değil, aynı zamanda dokunuş, görsellik ve aroma arayanların tercihi haline geldi. Bu özel tuzlar klasik tuzun ötesine geçerek sofralarda fark yaratıyor.

Gurme tuzlar; deniz, kaya, flake, aromalı ve mineral zengini tuzları kapsayan özel bir grup oluşturuyor. Bu tuzlar yemeklere sadece tuzluluk değil; tat derinliği, görsel cazibe ve doku kazandırıyor.

Ercoşkun’un belirttiğine göre, gurme tuzlar içerdikleri eser minerallerle lezzeti tabakalaştırır. Ayrıca kristal boyutu ve yapısı yemeğin tadını daha uzun ve zengin hissettiriyor.

50 farklı tuzu laboratuvar ortamında incelediğini söyleyen Ercoşkun, Fransız Fleur de Sel, Guerande, Maldon, Himalaya, Çankırı, Kala Namak gibi tuzlardan örnekler veriyor.

Gurme tuzlarının kilosunun 4 bin 700 TL’ye kadar çıktığını belirten Ercoşkun, Guerande ve Maldon tuzunun dünyanın en pahalı tuzları olduğunu ifade ediyor.

Ercoşkun, gurme tuzların yemek piştikten sonra üzerine eklendiğini ve renk, koku gibi özellikler taşıdığını vurgulayarak, çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.

Yemek yapımında kullanılan gurme tuzlarının farklı tatlar oluşturduğunu belirten Ercoşkun, Türkiye’de de benzer tuzların bulunduğunu ve bunların yüksek mineralli olduğunu söylüyor.

Ercoşkun’un açıklamalarına göre, gurme tuzları yemeklerin bitirme tuzu olarak kullanılıyor ve yemeğin görüntüsü ve tadını oluşturuyor. Ağızda yavaş eriyen kalın ve gevrek kristalleriyle yemeğe estetik ve tat katıyor.

Çankırı tuzunun özelliklerinden de bahseden Ercoşkun, tuzun saf yapısına ve mikroplastik içermemesine dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli olan Çankırı tuzlarını tercih etmenin önemine değiniyor. – BURSA

Related Posts

Konya’nın Havuç Tarımında Kadın Gücü

Konya’da havuç işleme süreçlerinin yüzde 90’ı kadın işçiler tarafından yapılıyor.

Alarko Holding’den Çocuklar İçin Sanat Projesi

Alarko Holding, ‘Sanata İlk Adım’ projesi ile çocukları sanatsal deneyimler ile buluşturdu.

36 ilde 245 arsa satılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) mülkiyetinde, 36 ildeki 245 arsa açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılacak. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, TOKİ 36 ildeki 245 arsayı 4 Ağustos’ta açık …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (19 Temmuz 2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 54 bin 766 megavatsaatle 16.00’da, en düşük tüketim ise 38 bin 117 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 1 milyon 166 bin 299 megavatsaat …

Sektörün en iyilerindendi! 38 yıldır hizmet veren dev şirket iflasın eşiğine geldi

Et ve gıda sektörünün köklü firmalarından Seret Et ve Gıda, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortağı Servet Bekar için 1 yıllık kesin mühlet kararı verdi.

AdaletKart Sözleşmesi Yenilendi

Param, Adalet Bakanlığı ile AdaletKart sözleşmesini 3 yıl daha uzattı, yenilikçi hizmetler sunacak.