YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Sanatçı Fatoş İrwen’in “İmgenin Onuru” Podcast Yayını İkinci Bölümü Çıktı

T24 Haber Merkezi

Yazın bilimci ve sanat kuramcısı Zeynep Sayın tarafından hazırlanıp sunulan “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınının ikinci bölümünde sanatçı Fatoş İrwen‘i konuk etti. Podcast, sanatçının Sur’da geçen çocukluğundan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne uzanan yaşamının sanat pratiğindeki etkilerinin izini sürdü. İrwen’in nesnelerle kurduğu ilişkiyi bir direniş yöntemi olarak ele alan konuşma, “erk”, “şiddet” ve “gözetim” biçimleri üzerine düşünmeye alan açan bir diyalog için olanak sağladı.

Fatoş İrwen, podcast yayınının yön veren kavramı olan “onur” üzerine düşüncelerini paylaşarak başladı. Onuru yaşama karşı sergilenen bir duruş olarak tanımlayan sanatçı, kavramı “kendinde zaman zaman ısrar edebilme cesareti gösterebilmek, onu korumak, yani o konuda cüretkar olabilmek” ile ilişkilendirdi.

2017 yılında gözaltına alındıktan sonra üç yıl cezaevinde kalan İrwen, hapishane koşullarına rağmen devam ettiği sanat üretimi konusunda açıklamalarda bulundu. Cezaevindeki ilk günlerini “korkunç bir boşluğa düşme” hissiyle tarif eden sanatçı, daha sonra bu boşluğun bir “özgürlük alanı”na dönüşmesinden bahsetti. Kendini çocukluğundan beri “toplayıcı” olarak gören İrwen, nesnelerle kurduğu özel ilişkinin sanat üretimine dönüşmesine değinirken cezaevindeki kadınların saçları ile ürettiği “Gülleler” (2017-2020) başlıklı işi ve zapt edilemezliklerine vurgu yaptığı böceklerle kurduğu ilişkiye atıfta bulundu.


Gülle, 2017-2020, Diyarbakır Cezaevi

Bedeni bir direniş alanı olarak gören İrwen, “Şiryan” (2012-2015) başlıklı videonun ortaya çıkış öyküsünü de paylaştı. 2012’de gözaltına alındığında parmak izinin okunamadığını belirten sanatçı, kendi elini diktiği video ile çocukluk döneminden miras kalan bir alışkınlığı yetişkin bedenine taşıdığını ifade etti. Böylece dinleyicileri “kimlik” ve “irade” kavramlarının çağrıştırdıklarıyla yüklü bir sorgulamayla baş başa bıraktı.


Şiryan, 2012

“İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayını her cumartesi yeni bölümüyle dinleyicilerle buluşacak. “İmgenin Onuru”nu Spotify ve Apple Podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

Related Posts

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

MEB DYK KURSLARI YAZ TAKVİMİ 2025 || Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek?

DYK kursları 2025 yaz takvimi açıklandı. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Temmuz ayında başlayacak ve ilan edilen takvim doğrultusunda tamamlanacak. Peki Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

15 Temmuz resmi tatil mi, ayın kaçına ve hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz’un resmi tatil olup olmadığı, hafta içine denk gelmesi dolayısı ile takip ediliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanlar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mevzuat bilgilerine yoğunlaştı. Bu sene salı gününe denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz yarım gün mü, hangi gün? İşte, o konu hakkında bilgiler…

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor