Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

KTÜ Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş: Sanal Ortamdaki Tehditlere Karşı Önlemler Değişkenlik Gösterebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamdaki tehditlere karşı alınacak önlemlerin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi saldırılara karşı sosyal farkındalığı artırmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

Siber uzayda birçok saldırı türünün olabileceğini belirten Ulutaş, en yaygın görülen saldırıların atak saldırıları olduğunu söyledi ve son dönemde yapay zeka yöntemleriyle üretilen sahte videoların sıklıkla karşılaşıldığını vurguladı.

Farklı ses ve görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulabileceğini belirten Ulutaş, “Bankadan arıyor gibi görünen bir telefon alabilirsiniz ancak aslında arayan kişi, banka temsilcisinin sesini taklit eden bir dolandırıcı olabilir” dedi.

Sahte ses aramalarının kişileri dolandırmanın zor fark edildiğini belirten Ulutaş, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmalarının önemini vurguladı ve hesap bilgilerinin sahte videolar üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı çoklu kimlik doğrulamasının önemine işaret ederek, cep telefonundaki banka uygulamalarında bu stratejinin hayati olduğunu belirtti.

SİBERAY Projesi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine değinen Ulutaş, özellikle siber güvenlik konusunda bilgi eksikliği yaşayan son kullanıcılar için bu eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, internet dolandırıcılığının artık gerçeklik haline geldiğini ve bu durumu kabul etmenin gerekliliğini vurguladı.

Tozluyurt, Trabzon il ve ilçelerinde dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017’den beri sürdürdüklerini ve 80 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

KTÜ Fen Fakültesi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan öğrenciler de bilgilendirici bulduklarını ve gelecekte daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.

Related Posts

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Fiyat-performans lideri belli oldu: 2025’in en iyi iPhone’u açıklandı!

Güçlü kamerası, uzun pil ömrü ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle dikkat çeken cihaz, uzmanlar tarafından “2025’in fiyat-kalite oranı en iyi iPhone’u” ilan edildi.

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Apple ürünlerine artık etiket yapıştırılacak

Apple, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında, iPhone ve iPad modellerine enerji verimliliği etiketleri eklemeye başladı. 20 Haziran 2025 tarihi itibariyle AB’de satılan tüm yeni Apple cihazlarının kutularında yer alacak bu etiketler, kullanıcıların ürün seçimini daha bilinçli yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek