hipertextual.com’ın aktardığı Sam Altman’a göre, OpenAI’nin amacı, 2007’deki iPhone kadar devrim niteliğinde bir cihaz yaratmak. Şirketin CEO’su, aynı röportajda, bu tür cihazlar için kendi yarı iletkenlerini geliştirme niyetini de dile getirdi.
Ancak, Altman henüz bu yapay zeka ürününün akıllı telefonların yerini alacak şekilde nasıl bir tasarıma sahip olacağına dair detay vermedi. Bununla birlikte, benzer bir konu daha önce de gündeme gelmişti. Eylül 2024’te Apple’da tasarımcı olarak görev yapan Jony Ive, OpenAI için bir cihaz üzerinde çalıştığını doğrulamıştı.
New York Times’ın yayımladığı bir rapora göre, hem Sam Altman hem de Jony Ive, “üretken yapay zekanın, geleneksel yazılımlardan daha fazlasını kullanıcılar için yapabilmesi sayesinde, bir bilgi işlem cihazı yaratmayı nasıl mümkün kıldığını” tartıştılar. Örnek olarak, nesneleri tanımlayıp isimlendirebilen ve seyahat rezervasyonu gibi tüm istekleri yerine getirebilen cihazları gündeme getirdiler.
Akıllı telefonların yerini alacak cihaz üzerinde tek şirket OpenAI değil
OpenAI’nin üzerinde çalıştığı cihazın, Humane’ın AI Pin’i veya Rabbit R1’e benzer bir ürün olduğu düşünülüyor. Bu cihazlar akıllı telefon olmasalar da, çevreyi tanıyıp ilgili bilgileri görüntüleyerek veya görevleri yerine getirerek kullanıcıların daha üretken olmasına yardımcı olan, asistan işlevi görebilen cihazlar olarak normal bir cihazın pek çok işlevini yerine getiriyor.
Sorun şu ki, zaman, yapay zekalı cihazların yüksek risk taşıyan bir yatırım olduğunu gösterdi. AI Pin, yüksek fiyatı ve düşük performansı nedeniyle piyasaya sürüldüğü günden bu yana tam anlamıyla başarısız oldu. Rabbit R1 ise kullanıcı beklentilerini karşılayamaması ve sistemindeki güvenlik açıkları nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu.
Ancak, akıllı telefonların yerini alacak bir cihaz üzerinde çalışan tek şirket OpenAI değil. Diğer üreticiler de, günlük yaşamda kullandığımız cihazların yerine geçebilecek bir ürün geliştirmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, karma gerçeklik gözlüklerinin de başarısızlığa uğramış pek çok örneğini gördük.
More Stories
Yangına dakikada 2 ton su püskürtüyor: İngiltere’nin yeni itfaiye robotu
Z kuşağı, garip sessizliklerden daha çok rahatsız oluyor
76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü